Pochodzi z Holandii Odmiana średnio wczesna – rozpoczyna owocowanie w terminie podobnym do Elsanty Charakteryzuje się silnym wzrostem, w związku z czym nie polecamy zbyt gęstego sadzenia Owoce bardzo atrakcyjne, żywo czerwone, stożkowate, słodkie, z silnym i trwałym połyskiem, duże, bez skłonności do drobnienia; dzięki ponadprzeciętnej jędrności idealne do transportu –handel […]
Proponowane Odmiany Truskawek
Pochodzenie odmiany – Holandia Odmiana późna; owocowanie rozpoczyna o ok. 10 później niż u Elsanty podobnie jak u Florence Owoce – przepiękne, ogromne, pomarańczowoczerwone, często (szczególnie te pierwsze) lekko żebrowane, później stożkowate, o charakterystycznie odstających szypułkach Smak i aromat Salsy dorównuje jej urodzie Jedna z najplenniejszych odmian truskawek na polskim […]
Pochodzi z Holandii Odmiana wczesna – pierwszych czerwonych jagód możemy oczekiwać w terminie podobnym do Honeoye, tj. kilka dni po odmianie Clery czy Flair Owoce niezwykle urodziwe o intensywnie czerwonej skórce z trwałym i atrakcyjnym połyskiem; duże, bez tendencji do drobnienia; smaczne; Owoce dzięki wysokiej jędrności – odporne na transport i bardzo […]
Odmiana o niemieckim rodowodzie Bardzo późna; w pełnię owocowania wchodzi w momencie, kiedy inne odmiany już się kończą; początek zbioru Malwiny przypada na ok. 3 tyg. po odm. Elsanta; jest to niewątpliwy atut tej odmiany, jako że w tym okresie brakuje na rynku ciekawych propozycji truskawkowych, co nie pozostaje bez […]
Nowość z Wielkiej Brytanii (NIAB EMR) Odmiana średnio-wczesna; początek zbioru ok. 4 dni przed Elsantą; doskonała do upraw przyśpieszonych, szczególnie w tunelach i w szklarniach, gdzie wysokością plonu i jakością owoców bije na głowę wiele uznanych i sprawdzonych odmian Jest to prawdziwa Miss wśród truskawek; warta uwagi ze względu na […]
Pochodzenie: Holandia (Fragaria Holland) Odmiana późna – dojrzewać zaczyna zwykle 7 do 10 dni po Elsancie W Holandii powszechne jest przekonanie, że Jive może być interesującą alternatywą dla Florence ale również dla Elsanty i Sonaty Istotnym atutem Jive jest uroda owoców, które nie dość, że są ogromne, żywo pomarańczowoczerwone, połyskliwe i […]
Pochodzi z Holandii (Goossens Flevoplant) Bardzo wczesna, bo o 5 dni wyprzedza Honeoye Stanowi doskonałą propozycję dla upraw przyśpieszonych, i to zarówno pod agrowłókniną jak i w tunelu czy w szklarni Owoce niezwykle atrakcyjne, duże, żywo czerwone bez tendencji do ciemnienia, błyszczące, o silnym truskawkowym aromacie Dzięki wyjątkowej urodzie oraz […]
Pochodzi z Wielkiej Brytanii (program Edward Vinson Ltd) Odmiana powtarzająca – owocuje od późnej wiosny do pierwszych mrozów Charakteryzuje się dużą siłą wzrostu i dużymi liśćmi, nie przesadzajmy zatem z gęstością sadzenia; odstęp pomiędzy roślinami powinien wynosić ok. 35 cm Evie 2 to synonim wydajności; w warunkach Wielkiej Brytanii w […]
Angielska odmiana z programu Edward Vinson Owoce tej odmiany mogą służyć za wzorzec dla innych odmian z tej grupy; wydaje się wręcz, że nie mają wad: są niezwykle urodziwe (wielkość, kształt, kolor, połysk), do tego wyróżniają się smakiem (brix nawet > 10st.), soczystością oraz silnym truskawkowym aromatem; jednak to nie […]
Podstawowe cechy odmiany truskawek PORTOLA: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Pochodzenie: USA Owoce jasno czerwone, ogromne, przepiękne Plenność na bardzo wysokim poziomie Wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na transport Zaleca się sadzenie w większych odstępach ze względu na silny wzrost rośliny Sprawdza się w uprawie tunelowej, ale i w gruncie […]
Odmiana Truskawek LINOSA: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Owoce duże, bardzo smaczne, jasno czerwone, stożkowate, błyszczące Plenność na wysokim poziomie Owocuje od późnej wiosny, aż do pierwszych przymrozków Wysoka odporność na choroby liści i choroby systemu korzeniowego Wysoka trwałość pozbiorcza Nie ciemnieje, długo błyszczy Sprawdza się w uprawie polowej i […]
Odmiana Truskawek Selva: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Pochodzenie: Kalifornia Owoce bardzo duże, smaczne, o nieregularnym kształcie Plenność na wysokim poziomie Plonuje wiosną, następnie od połowy lipca, aż do jesieni Wysoka odporność na choroby systemu korzeniowego oraz szarą pleśń Niska odporność na mróz (zaleca się przykrycie agrowłókniną) ODMIANA LICENCJONOWANA! – […]
Podstawowe cechy odmiany AMANDINE: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Owoce o doskonałym kształcie Odmiana licencjonowana – prawnie zabronione rozmnażanie (nawet na własne potrzeby) Odmiana powtarzająca owocowanie (plonuje wiosną, a następnie powtarza owocowanie od połowy lipca, aż do jesieni – w praktyce do pierwszych mrozów) Posiada owoce o doskonałym kształcie oraz smaku Wysoka trwałość pozbiorcza Jest bardzo plenna […]
Podstawowe cechy odmiany MONTEREY: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Pochodzenie: Ameryka Owoce niezwykle słodkie, bardzo duże bez tendencji do drobnienia Plenność na wysokim poziomie Duża odporność na szarą pleśń Średnia odporność na choroby systemu korzeniowego i mączniaka Niska odporność na mróz (zaleca się przykrycie agrowłókniną) ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione prawnie […]
Podstawowe cechy odmiany SAN ANDREAS: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Pochodzenie: Ameryka Owoce niezwykle smaczne, bardzo duże bez tendencji do drobnienia Wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na wirusy Duża tolerancja na przędziorka Średnia odporność na choroby systemu korzeniowego i mączniaka Plonuje wiosną, następnie od połowy lipca, aż do jesieni Niska […]
Podstawowe cechy odmiany OSTARA: Okres owocowania: odmiana powtarzająca owocowanie Pochodzenie: Holandia Owoce jasnoczerwone, średniej wielkości, w smaku przypominające poziomki Odmiana deserowa Plenność na wysokim poziomie (im bliżej jesieni tym wyższy plon) Mniejsza odporność na szarą pleśń i choroby systemu korzeniowego Plonuje wiosną, następnie powtarza owocowanie od połowy lipca, aż do […]
Podstawowe cechy odmiany LAETITIA: Okres owocowania: odmiana późna Pochodzenie: Włochy Owoce o regularnym, owalnym kształcie, intensywnym kolorze, średniej do dużej wielkości, bardzo słodkie i aromatyczne Pokrój średnio zwarty, krzewy wysokie Odmiana przemysłowa Plenność na wysokim poziomie Wysoka odporność na wiele chorób korzeni i liści Późne i przedłużone kwitnienie Odmiana doskonała […]
Podstawowe cechy odmiany PEGASUS: Okres owocowania: odmiana średnio późna Pochodzenie: Wielka Brytania Owocuje około tydzień po odmianie Elsanta Owoce słodkie, twarde, bardzo atrakcyjne, błyszczące, o regularnym kształcie Plenność na dobrym poziomie Typowa odmiana deserowa Wzniesiony pokrój i silny wzrost Bardzo wysoka odporność na mróz Sprawdza się w uprawie polowej i […]
Podstawowe cechy odmiany FLORENCE: Okres owocowania: odmiana średnio późna Pochodzenie: Wielka Brytania Owoce bardzo duże, stożkowate, bardzo smaczne i aromatyczne, jędrne Typowa odmiana deserowa Bardzo wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na mączniaka i inne grzybowe choroby liści, wertycyliozę oraz zgniliznę korony Tolerancyjna na opuchlaka Większość plonu klasy 1 Sprawdza się […]
Podstawowe cechy odmiany AROSA: Okres owocowania: odmiana średnio późna Pochodzenie: Włochy Owoce duże,bardzo smaczne, jasnoczerwone, doskonałej jakości Plenność na bardzo wysokim poziomie Wysoka trwałość pozbiorcza Wzniesiony pokrój i silny wzrost Sprawdza się w uprawie polowej i tunelowej ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione prawnie rozmnażanie, również na własne potrzeby
Podstawowe cechy odmiany SENGA SENGANA: Okres owocowania: odmiana średnio późna Pochodzenie: Niemcy Owoce ciemno czerwone, początkowo duże, później nieco drobniejsze, niezwykle smaczna w kategorii „prosto z krzaka” Bardzo wysoka odporność na mróz Bardzo wysoka odporność na suszę Bardzo wysoka odporność na choroby systemu korzeniowego, nicienie glebowe oraz mączniaka Wskazana ochrona […]
Podstawowe cechy odmiany DIPRED: Okres owocowania: odmiana średnio późna Pochodzenie: Włochy Owoce wiśniowo czerwone Odmiana przemysłowa Plenność na wysokim poziomie Świetnie sprawdza się w przetwórstwie domowym Polecana do upraw ekologicznych i proekologicznych Odporna na wiele chorób owoców, liści i systemu korzeniowego Świetna odmiana dla zamrażalni, gdyż owoce zachowują jędrność nawet […]
Podstawowe cechy odmiany DUKAT: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Polska Owoce bardzo duże (później nieco drobnieją), dość smaczne, bardzo atrakcyjne, jędrne Wysoka odporność na choroby systemu korzeniowego i szarą pleśń Plenność na bardzo wysokim poziomie Wysoka odporność na mróz Polecana dla początkujących ogrodników ze względu na łatwość uprawy
Podstawowe cechy odmiany SIBILLA: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Włochy Długi okres dojrzewania i zbioru Owoce bardzo słodkie, stożkowate, ciemne w przekroju, bardzo duże bez tendencji do drobnienia Bardzo wysoka odporność na choroby korzeni i liści Wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na transport ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione prawnie rozmnażanie, […]
Podstawowe cechy odmiany DARSELECT: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Francja Owoce twarde, przepyszne, o bardzo aromatycznym zapachu, nie ciemnieją Wysoka trwałość pozbiorcza Plenność na wysokim poziomie Wysoka odporność na większość chorób Możliwość gęstszego sadzenia Sprawdza się na dużych plantacjach oraz w uprawie amatorskiej ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione prawnie rozmnażanie, […]
Podstawowe cechy odmiany ELIANNY: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Wielka Brytania Owoce duże, słodkie, jasnoczerwone, błyszczące, bardzo atrakcyjne Niezwykle wysoka trwałość pozbiorcza Doskonale nadaje się do handlu Zalecane okrycie agrowłókniną podczas mroźnych zim ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione prawnie rozmnażanie, również na własne potrzeby
Podstawowe cechy odmiany ELEGANCE: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Wielka Brytania Owoce słodkie, twarde, pomarańczowe lub czerwone, duże, o regularnym kształcie stożka, bardzo atrakcyjne Plenność na bardzo wysokim poziomie Wysoka odporność na wertycyliozę Średnia odporność na mączniaka Wysoka trwałość pozbiorcza Wzniesiony pokrój, silny wzrost ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione prawnie […]
Podstawowe cechy odmiany JOLY: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Włochy Owoce wyjątkowo słodkie, krwistoczerwone z połyskiem, bardzo atrakcyjne Owoce duże bez tendencji do drobnienia Bardzo wysoka trwałość pozbiorcza Bardzo wysoka odporność na choroby, zwłaszcza systemu korzeniowego Plenność na wysokim poziomie Bardzo łatwa w uprawie Średnia odporność na mróz (zalecane […]
Podstawowe cechy odmiany KORONA: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Holandia Bardzo wysoka odporność na mróz Owoce typowo deserowe, bardzo smaczne, intensywnie czerwone, o sercowatym kształcie Niewielkie wymagania glebowe – rośnie również na glebach piaszczystych Wysoka odporność na choroby systemu korzeniowego oraz mączniaka Wskazana ochrona przed szarą pleśnią podczas mokrego […]
Podstawowe cechy odmiany ELSANTA: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Holandia Najwyższa popularność wśród odmian deserowych Owoce bardzo smaczne Plenność na bardzo wysokim poziomie Bardzo wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na szarą pleśń Wrażliwość na choroby systemu korzeniowego oraz mączniaka Zalecane okrycie agrowłókniną podczas mroźnych zim
Podstawowe cechy odmiany POLKA: Okres owocowania: odmiana średnio wczesna Pochodzenie: Holandia Owocuje nieco wcześniej niż Senga Sengana Plenność na bardzo wysokim poziomie Owoce żywo czerwone, połyskujące, średniej wielkości, bardzo smaczne Wysoka odporność na mączniaka Wysoka odporność na mróz Podczas wilgotnego lata wskazana ochrona przed szarą pleśnią Bardzo dobrze sprawdza się […]
Podstawowe cechy odmiany APRICA: Okres owocowania: odmiana wczesna Pochodzenie: Włochy Owoce żywo czerwone, dość smaczne, bardzo duże (delikatnie drobnieją), o stożkowym kształcie Plenność na wysokim poziomie Wysoka odporność na choroby systemu korzeniowego i liści Dobrze rośnie na ciężkich glebach Wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na transport ODMIANA LICENCJONOWANA! – zabronione […]
Podstawowe cechy odmiany PREMY: Okres owocowania: odmiana wczesna Pochodzenie: Włochy (Vivai Mazzoni Italia) Owocuje mniej więcej 3 dni po odmianie Clery Plenność na bardzo wysokim poziomie Owoce karminowoczerwone, stożkowate, doskonałe w smaku, średniej wielkości Wysoka trwałość pozbiorcza Zalecane ograniczenie nawozów azotowych Zalecane przykrycie agrowłókniną w okresie zimowym ODMIANA LICENCJONOWANA! – […]
Podstawowe cechy odmiany VIBRANT: Okres owocowania: odmiana wczesna Pochodzenie: Wielka Brytania Owocuje około tydzień przed odmianą Elsanta Plenność na bardzo wysokim poziomie (około 60 dni owocowania) Owoce duże, kształtne, o bardzo dobrym smaku, intensywnie czerwone Owoce zawierają dużą ilość cukrów, dzięki czemu świetnie nadaje się na przetwory Bardzo wysoka trwałość […]
Podstawowe cechy odmiany CLERY: Okres owocowania: odmiana wczesna Pochodzenia: Włochy (Vivai Mazzoni Italia) Owocuje około 4 dni przed Honeoye Plenność na wysokim poziomie Wysoka odporność na mróz Owoce aromatyczne, bardzo smaczne, bardzo duże (nie drobnieją) Wzrost średnio silny Bardzo wysoka odporność na choroby systemu korzeniowego i liści ODMIANA LICENCJONOWANA! – […]
Podstawowe cechy odmiany KENT: Okres owocowania: odmiana wczesna Pochodzenie: Kanada Plenność na wysokim poziomie Owoce koloru żywoczerwonego, smaczne Wysoka odporność na transport Wysoka trwałość pozbiorcza Bardzo Wysoka odporność na mróz Bardzo wysoka odporność na szarą pleśń Przykrycie agrowłókniną zdecydowanie przyspiesza zbiór owoców Polecana na plantacje i dla amatorów
Podstawowe cechy odmiany HONEOYE: Okres owocowania: odmiana wczesna Pochodzenie: Północna Ameryka Odmiana o bardzo wczesnym okresie owocowania Owoce atrakcyjne, smaczne, stosunkowo duże Plenność na wysokim poziomie Wysoka odporność na transport Wysoka trwałość pozbiorcza Wysoka odporność na choroby liści i szarą pleśń Średnia odporność na choroby systemu korzeniowego Bardzo wysoka odporność na […]